آیا رژیم غذایی کم‌نمک مانند رژیم غذایی پرنمک مضر است؟

بدون دیدگاه
آیا رژیم غذایی کم‌نمک مانند رژیم غذایی پرنمک مضر است؟

به‌نوشته‌ی بی‌بی‌سی، هدایت‌گری استفادهیی‌های سازمان سلامت ملی بریتانیا توصیه می‌کند که بزرگسالان روزانه بیش از ۶ گرم نمک مصرف نکنند. این مقدار شامل نمکی است که در غذاهای آماده هست و نمکی که خودمان حین یا پس از پخت‌وپز اضافه می‌کنیم.

در بریتانیا، میانگین مصرف نمک حدود ۸٫۴ گرم در روز است، در حالی که در ایالات متحده این مقدار ۸٫۵ گرم است. سازمان جهانی بهداشت تخمین می‌زند که میانگین مصرف جهانی نمک به حدود ۱۰٫۸ گرم در روز رسیده است.

فقط یک‌چهارم مصرف روزانه ما از نمکی است که خودمان به غذا اضافه می‌کنیم و بقیه در غذاهای آماده و فرآوری‌شده ازجمله نان، سس‌ها، سوپ‌ها و حتی برخی غلات صبحانه هست. عامل گیج‌کننده دیگر این است که در برچسب‌های غذایی، تولیدکنندگان اغلب میزان سدیم را ذکر می‌کنند نه نمک و همین امر باعث می‌شود فکر کنیم کمتر نمک مصرف کرده‌ایم.

نمک از یون‌های سدیم و کلرید تشکیل شده است. به‌طور تقریبی، در ۲٫۵ گرم نمک، حدود ۱ گرم سدیم هست. می سیمکین، متخصص تغذیه می‌گوید: «مردم فکر می‌کنند سدیم و نمک یک چیز هستند. کسی این موضوع را برایتان توضیح نمی‌دهد.»

پژوهش‌ها نشان داده‌اند که مصرف بیش از حد نمک باعث بالا رفتن فشار خون می‌شود و می‌تواند به سکته و بیماری قلبی منجر شود.

وقتی نمک می‌خوریم، بدن آب بیشتری نگه می‌دارد و فشار خون افزایش می‌یابد تا زمانی که کلیه‌ها آن را دفع کنند. مصرف زیاد و طولانی‌مدت نمک به رگ‌ها فشار می‌آورد و موجب فشار خون مزمن یا پرفشاری خون می‌شود. طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، این عارضه عامل ۶۲ درصد سکته‌ها و ۴۹ درصد بیماری‌های قلبی-عروقی است. نیز تخمین زده می‌شود که مصرف بیش از حد سدیم سالانه باعث ۱٫۸۹ میلیون مرگ در سراسر جهان می‌شود.

فراتحلیلی از ۱۳ مطالعه که طی ۳۵ سال منتشر شده بود، نشان داد مصرف فقط ۵ گرم نمک اضافه در روز خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی را ۱۷ درصد و خطر سکته را ۲۳ درصد افزایش می‌دهد.

همان‌طور که انتظار می‌رود، کاهش مصرف نمک تأثیر معکوس دارد. تحلیل هشت‌ساله‌ای از داده‌های «پیمایش سلامت انگلستان» نشان داد کاهش مصرف نمک به میزان ۱٫۴ گرم در روز احتمالاً به کاهش فشار خون کمک کرده است و همین موضوع باعث ۴۲ درصد کاهش مرگ ناشی از سکته و ۴۰ درصد کاهش مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی شده است.

آزمایش بالینی جدیدتری که در سال ۲۰۲۳ منتشر شد، نشان داد پیروی از رژیم غذایی کم‌سدیم تنها به مدت یک هفته، اثری مشابه یکی از داروهای رایج کاهنده فشار خون دارد.

جدیدترین‌ مطالب

مطالب بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید