نتیجه تحقیق روی موش‌ها: مصرف شیرین‌کننده آسپارتام می‌تواند به قلب و مغز آسیب بزند

بدون دیدگاه
نتیجه تحقیق روی موش‌ها: مصرف شیرین‌کننده آسپارتام می‌تواند به قلب و مغز آسیب بزند

محققان اسپانیایی در یک مطالعه جدید هشدار داده‌اند که مصرف طولانی‌مدت شیرین‌کننده‌ مصنوعی آسپارتام، که در نوشابه‌های رژیمی و نیز کالاهای مانند آدامس یافت می‌شود، ممکن است سلامت قلب و مغز را به خطر بیندازد.

طبق ریپورت‌ها، این ماده که شیرینی آن حدود ۲۰۰ برابر شکر معمولی است و کالری کمی دارد، سال‌هاست به‌عنوان جایگزینی برای کاهش مصرف قند و کنترل وزن استفاده می‌شود، اما تحقیقات جدید نشان می‌دهد که حتی مصرف در دوزهای پایین نیز می‌تواند عوارض جانبی مهمی داشته باشد.

خطرات آسپارتام برای قلب و مغز

در مطالعه‌ای که توسط محققان مرکز همکاری‌های تحقیقاتی در زمینه مواد زیستی در سن سباستین بر روی موش‌ها انجام شد، حیوانات به مدت یک سال در معرض دوزی معادل ۷ میلی‌گرم آسپارتام به ازای هر کیلوگرم وزن بدن قرار گرفتند؛ این میزان حدود یک‌ششم حداکثر دوز روزانه توصیه‌شده برای انسان‌ها توسط سازمان جهانی بهداشت، آژانس دارویی اروپا و FDA آمریکا است.

نتایج نشان داد که مصرف آسپارتام موجب کاهش چربی بدن به میزان حدود ۲۰ درصد می‌شود، اما هم‌زمان با این کاهش، تغییرات پاتوفیزیولوژیک در قلب و مغز دیدن شد. به‌طور مشخص، موش‌ها نشانه‌هایی از افزایش خفیف حجم عضله قلب (هیپرتروفی قلبی) و کاهش عملکرد شناختی داشتند و توان لاگ‌آوتی قلب در بطن چپ و راست به ترتیب ۲۶ و ۲۰ درصد کاهش یافت. ضخامت عضله میانی قلب نیز حدود ۲۵ درصد کاهش پیدا کرد و تغییرات رفتاری و مغزی دیدن شد.

خطرات آسپارتام برای قلب و مغز

محققان در مقاله خود در مجله Biomedicine & Pharmacotherapy تأکید کردند که این یافته‌ها نشان می‌دهد حتی دوزهای مجاز آسپارتام می‌توانند عملکرد اندام‌های حیاتی را تحت تأثیر قرار دهند و باید که محدودیت‌های ایمنی مصرف برای انسان‌ها مورد بازبینی قرار گیرد. آن‌ها افزودند که این نتایج با داده‌های گسترده‌ای شامل تصویربرداری عملکردی و مولکولی، آزمایش‌های شناختی و اندازه‌گیری‌های فیزیولوژیک به‌دست آمده و اولین مطالعه‌ طولانی‌مدت است که اثرات مزمن مصرف آسپارتام را دقیق بررسی کردن کرده است.

بیشتر بخوانید:  معمای مسافر بین‌ستاره‌ای؛ درباره دنباله‌دار مرموز ۳I/ATLAS چه می‌دانیم؟

بااین‌حال، انجمن بین‌المللی شیرین‌کننده‌ها (ISA) با احتیاط نسبت به تعمیم مستقیم این نتایج به انسان‌ها هشدار داد و اشاره کرد که تفاوت‌های فیزیولوژیک کلیدی بین انسان و موش، ازجمله متابولیسم، طول عمر، فیزیولوژی قلب و مصرف انرژی مغز، محدودیت‌هایی در تفسیر مستقیم ایجاد می‌کند. نیز تحقیقات انسانی نشان داده‌اند که آسپارتام و دیگر شیرین‌کننده‌های کم‌کالری به‌تنهایی وزن بدن را کاهش نمی‌دهند و اثرات دیدن‌شده در موش‌ها ممکن است با فرایند طبیعی پیری هم مرتبط باشد.

جدیدترین‌ مطالب

مطالب بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید